4 типа мъже, с които да сме нащрек

Не, мъжете не са еднакви, и въпреки че сме се научили да различаваме някои добре описани от психологията типове, все пак има момчета, по които пропадаме. Когато чувствата се разбушуват и сме готови да скочим, „пък каквото ще да става“, е добре да помислим с главата, за да запазим сърцето си цяло.


С някои мъже е трудно да полетиш, други няма да те хванат, ако паднеш, а трети ще искат да отрежат крилете ти, за да те държат под око. Затова е добре да сме наясно с реалностите, преди да попаднем във вихъра на любовта. А този вихър може да ни срещне с доста привлекателни мъже, с които е добре да имаме едно наум. Ето някои от тях – без претенции за изчерпателност и с доза чувство за хумор.

Дървеният философ

Той е начетен, интелигентен и умен. Изглежда като хипстър, вероятно е артист – музикант, поет, художник… Любимите му цитати са от Ницше и Буковски. Едва ли е първият, когото ще забележиш на парти, но погледнеш ли го веднъж, той ще улови погледа ти и няма да го изпусне до края на вечерта. В очите му има циничен блясък, който е адски секси.

Първо ще влезе в теб с думи. И ти ще искаш още и още, защото няма нищо по-възбуждащо от интелигентен разговор. Ще си възхитена от неговото бунтарство, от разсъжденията му за живота. После ще дойде истинският секс, а тези момчета са изключителни любовници. Те се възхищават на женското тяло и искат да му доставят наслада. Звукът на женския оргазъм ги кара да се чувстват значими.

Той ще говори с теб, ще спори, ще се опитва да те убеди в тезите си, ще те провокира: „Промени се! Скочи от високо! Рискувай!“ Това в превод означава: „Захвърли досегашния си живот, успехите си, бъдещето си и ела да живееш с мен в моя порутен апартамент, който не съм чистил от два месеца, без да очакваш аз да се ангажирам с тази връзка. Аз съм творец, имам нужда от свобода, но ти бъди смела и ела!“

Ако се подлъжеш по тази „романтика“, скоро ще разбереш, че тези мъже нямат уменията да бъдат част от пълноценна връзка, че тяхната житейска мъдрост е само съвкупност от чужди философии. Това понякога ги обърква и имат нужда да бъдат насочвани.
Всъщност този тип мъж е неуверен, защото трудно реализира своя творчески потенциал и се чувства недооценен. „Дървеният философ“ има нужда от теб, защото ти си неговата публика, а от публиката се очаква да ръкопляска.

Ако този театър ти харесва, постарай се ти да си режисьорът, пък нека той да играе главната роля.

Перфекционистът

„Перфекционистът“ има перфектен живот – образование, обноски, кариера, среда, приятели. Той е сам, защото търси идеалната жена, онази със съвършените пропорции, мислене и душевност. Онази, която е достойна за неговия свят. Той се определя като „естет“.
Този тип кани на срещи различни жени – от модели до детски учителки, но във всяка от тях нещо му липсва. Иска му се да се влюби и да се грижи за семейство (както, според него, трябва да бъде), но винаги нещо не е наред. Приятелите ти биха казали, че той е „идеалната партия“ за теб. Той също мисли така, но не е убеден дали ти си идеалната партия за него. Истината е, че той не е сигурен дали изобщо някоя жена е достатъчно добра, за да отговори на неговите изисквания, но е упорит и не спира да търси.

Този мъж с галантност и такт ежедневно ще те подлага на тестове – умееш ли да се храниш с китайски клечки, как държиш чашата за вино, достатъчно изправена ли ходиш, остроумна ли си, харесват ли те приятелите му… Всяка среща с него е като изпит и ако си много влюбена и уверена в себе си или това те забавлява, давай напред. Ако обаче започнеш да се чувстваш потисната, защото кракът ти не е метър и двадесет или не знаеш какво е „гратен дофиноа“, по-добре прекрати отношения; в противен случай може да загубиш самоувереността си.

Тайната е, че перфекционистите се чувстват самотни. Ако си решила да ставаш част от живота му, е добре да изчакаш, докато го осъзнае. Тогава разбий представите му с най-очарователната усмивка, на която си способна.

Вечното Да

Той е последният ерген в компанията. Неговите приятели имат дълги и сериозни връзки. Твърди, че сам му е добре, но липсата на жена до него го кара да се чувства непълноценен.

В общуването е проактивен – звъни ти по телефона всеки ден, интересува се от ежедневието ти, разпитва за теб. Той е съгласен с всичко, което ти скимне. Ако му предложиш да отидете на „Властелинът на пръстените 3“, той ще е много ентусиазиран, макар че не е гледал първите два филма и няма идея за какво се разказва в книгата. „Не ми пука, достатъчно е да съм с теб.“ Звучи много мило, нали? Ще ходи с теб на шопинг, ще прибира дрехите ти от химическо, ще отказва „срещи с момчетата“ само за да бъде с теб. Ще се съгласява с щурите ти идеи, дори когато му е дискомфортно. Изглежда като мъж-мечта, но „няма безплатен обяд“.

„Вечното Да“ е силно обсебващ. Когато се почувства сигурен във връзката ви и самочувствието му на „обвързан мъж“ се върне, ще започне да предявява своите претенции: „С кого излизаш, кога ще се върнеш, защо говориш толкова дълго по телефона с Мария, нали се видяхте преди час…“. „Вечното Да“ е и ревнив. Ако си избрала, такъв мъж е добре да ограничиш безметежните срещи с приятели от мъжки пол. Той тайно ще започне да проверява телефона ти, а е напълно възможно и да го видиш как се крие зад някой ъгъл, докато ти си купуваш обувки.

Ако обичаш личното си пространство и цениш свободното си време, такъв тип мъж ще те изнерви. Не прибързвай със съгласието си да живеете заедно, нито скачай в такава връзка прибързано (единствено защото си самотна, например), освен ако не ти харесва да станеш част от бразилска любовна драма.

Алфа-егоцентрикът

Той наистина е “алфа” – водач, център, мъжкар. Умен и интелигентен, но (за разлика от „дървения философ“) неговата интелигентност е практическа и реално приложима. Деен, активен, успява във всичко, с което се захване, помага, съветва, закриля. Алфа-егоцентрикът е верен приятел. Проблемът е, че хлътваме до уши по този тип мъже.
Той има високи критерии за собствения си външен вид и лаифстайл. Обгражда се от красиви неща – кола, апартамент, почивки (той може да си ги позволи). Изключителен опитен и добър манипулатор – познава добре женската психика и е способен да завърти главата дори на най-предпазливата дама.

Тези мъже са много опасни, преди всичко защото дават фалшивото усещане за сигурност. Дори само да наблюдаваш такъв екземпляр, вече се чувстваш защитена и у дома. Той обаче е силно независим и много добре прикрит. Ако успееш да накараш такъв мъж да се разкрие пред теб дори за миг, значи си успяла да бръкнеш много дълбоко в душата му.
Тези мъже са завършени егоцентрици. Обикновено са над 35-годишни, имали са безброй кратки връзки и някога са обичали искрено, но любовта болезнено е шамаросала егото им.
Те са станали достатъчно самоосъзнати, успели, опитни и самодостатъчни и приемат жените си като красиво и необходимо, но не твърде важно допълнение към ежедневието. Да, жените, защото те рядко са само с една жена. За тях жените за взаимнозаменими.
Той няма да те обиди или нагруби, нито ще спори с теб, но няма и да те изслуша или търпи, ако си кисела. Той ще забрави рождения ти ден, ще забрави за вечерята при родителите ти – не нарочно, просто през повечето време не мисли за теб. Когато всичко между вас приключи, този тип мъж просто ще забрави да скъса с теб и ще изчезне.
Разбира се, има начин да задържиш алфа-егоцентрик за по-дълго: ако се превърнеш в богиня – нещо средно между Атина, Афродита и Фрея.

Успех!